Kaoshiiki: cel mai complet exercitiu fizic

articol de Didi A. Devapriya

 

Kaoshiiki – dansul Yoga!

Am convingerea ca dansul Kaoshiiki este unul dintre cele mai complete exercitii fizice descoperite vreodata. Este un dans ritmic yoghin, care combina intr-un mod unic miscarile de stretching ale coloanei cu exercitii aerobice cardio. Miscarile laterale incrucisate prin atingerea podelei cu varful degetului mare de la un picior in spatele calcaiului  celuilalt picior, presupun trecerea peste linia mediana a corpului. Conform lui Eric Jenson, autorul cartii „Brain Based Learning”, aceasta miscare incrucisata imbunatateste coordonarea la nivelul creierului si sporeste acuitatea mentala. In acelasi timp, miscarile bratelor pe laterale, apoi inainte si inapoi, deschid meridianele majore ale organismului si ajuta la imbunatatirea circulatiei sangvine si a cursului de energie. Aplecarile in fata calmeaza, iar cele spre spate sunt revigorante si energizante.

Kaoshiiki – a yoga dance!

I believe that Kaoshikii dance is one of the most complete, all-round workouts ever invented.  It is a rhythmic yogic dance, that uniquely combines a stretching of the spine in all directions while at the same time giving an aerobic workout to the heart.  The cross-lateral movements of the feet, which tap a toe behind the heel of the opposite foot, this crossing over the body’s center line,  are considered by authors such as Eric Jenson, who wrote “Brain Based Learning” to be connected to improved brain coordination and increased mental acuity.  At the same time, the arms are gracefully bending to the sides, forwards and backwards, open up the major meridians of the body, increasing circulation and energy flow. The forward bends are calming, while the backward bends are invigorating and energizing.

 

Mudrele evocatoare

Dansul acesta a fost inventat in 1978 de catre invatatorul spiritual Shriii Shrii Anandamurtii ca un exercitiu holistic pentru dezvoltarea tuturor straturilor mintii („kosas„), pentru cresterea vitalitatii si permiterea luminii interioare sa straluceasca in exterior. Precum alte dansuri clasice indiene, Kaoshiiki se bazeaza pe mudre (pozitii ale corpului), miscari cu accente spirituale profunde. Stiinta mudrelor se bazeaza pe ideea ca anumite pozitii ale corpului stimuleaza anumite tipuri de ganduri sau emotii. Daca, de exemplu, mergem cu umerii lasati si capul plecat, corpul exprima un anume sentiment de deprimare pe care il vom simti cata vreme mergem in acest fel. Daca, pe de alta parte, intindem bratele deschise catre cer, ridicam capul catre soare si zambim, va fi greu sa continuam sa fim depresivi  – acest gen de miscari tind sa evoce sentimente luminoase de libertate si bucurie.

kaoshikiiCe inseamna miscarile dansului

Fiecare dintre mudrele componente ale dansului Kaoshiiki are un inteles spiritual subtil. De exemplu, ridicarea bratelor deasupra capului cu palmele lipite, seminifica concentrarea mintii catre un singur punct reprezentand Divinul. Aplecarea in lateral, precum unduirea copacilor in vant, simbolizeaza modalitatea de a atrage Gratia Divina. Aplecare in fata pentru a atinge pamantul este semnul renuntarii la ego, arcuirea bratelor catre spate deschide inima si reprezinta abilitatea de a depasi toate obstacolele. Pasii finali ai dansului ne conecteaza cu ritmul continuu al universului.

Dans holistic

Cu aceste miscari specifice, dansul este mai mult decat un exercitiu fizic, este si unul spiritual. Sunt 6 afirmatii pozitive asociate semnificatiei mudrelor care pot fi repetate in timpul dansului si care sunt menite sa ajute la eliberarea mintii de complexele de superioritate si de inferioritate. Miscarile sunt coordonate cu un set special de mantre care ajuta la aprofundarea efectului meditatiei si la amplificarea rezonantei vibrationale a sistemelor subtile ale organismului.

23 Beneficii al Kaoshiiki

Shrii Shrii Anandamurtii a subliniat ideea ca acest dans are un efect medical si a enumerat 23 de beneficii:

 1. Exerseaza toate glandele si membrele de la cap la picioare.
 2. Creste longevitatea.
 3. Ajuta la o nastere usoara.
 4. Coloana vertebrala devine flexibila.
 5. Indeparteaza artrita de la coloana, gat, solduri sau incheieturi.
 6. Vindeca guta.
 7. Mintea devine puternica si ascutita.
 8. Regleaza menstruatia.
 9. Regleaza secretiile glandelor.
 10. Vindeca problemele vezicii si ale uretrei.
 11. Reda controlul asupra membrelor.
 12. Stimuleaza stralucirea tenului si a fetei.
 13. Indeparteaza ridurile.
 14. Indeparteaza starea de letargie..
 15. Vindeca insomnia.
 16. Vindeca atacurile de panica.
 17. Schimba compexele de frica.
 18. Indeparteaza disperarea.
 19. Ajuta la exprimarea propriei fiinte si la dezvoltarea potentialului.
 20. Vindeca dureri de spate, hernie, hidrocel, dizabilitati nervoase.
 21. Vindeca bolile de rinichi, de vezica biliara, gastrice, dispepsie, aciditate, disenterie, sifilis, gonoree, obezitate, bulimie sau boli ale ficatului.
 22. Creste capacitatea de munca pana la 75-80 de ani.
 23. Este usor de practicat oriunde.

kaoshikii movements

Usor de practicat oriunde!

La inceput este nevoie de practica sustinuta pentru a invata dansul, deoarece necesita un nivel maxim de atentie si coordonare, dar o data invatat, este o forma de exercitiu care poate fi practicata oriunde. Nu este nevoie de echipament special, poate fi executat si in spatii limitate, dar si afara in natura. Cresterea graduala a sesiunilor de dans pana la 21 de minute, duce la un exercitiu complet care intareste determinarea si vointa.

Experienta mea proprie cu Kaoshiiki

Eu personal practic de cativa ani cate 50 de runde de kaoshiiii zilnic, care imi ocupa aproximativ 10 minute dar ma umplu de energie calda si stralucitoare. Este unul dintre exercitiile aerobice regulate pe care le practic riguros si care vine in completarea perfecta a miscarilor usoare de stretching pe care le presupun asanele de yoga din rutina mea zilnica. Ma tin intr-o forma fizic excelenta, si chiar daca nu practic in mod regulat un sport anume, imi este relativ usor sa insotesc persoane mai tinere decat mine la o cursa cu bicicletele, cu rolele sau cu schiurile, chiar si la drumetii montane. Ma ajuta sa-mi controlez greutatea, desi imi place sa mananc si nu sunt un fan al dietelor. Cand am inceput sa practic acest dans sufeream de oboseala cronica care staruia dupa mai multe crize de mononucleoza si sindromul Epstein Barr pe care le-am avut in adolescenta. Duap numai cateva saptamani de kaoshiiki am observat o schimbare dramatica in nivelul vitalitatii mele. S-a ridicat valul permanant al letargiei cetoase si am simtit cum corpul si mintea se incarca cu o energie dinamica si vibranta.

Aceasta experienta m-a convins si de atunci face parte integranta din viata mea.

Invatati Kaoshikii la Morningstar!

Kaoshiiki este unul dintre exercitiile pe care Didi le preda in timpul claselor de yoga pe care le sustine in fiecare joi la Centrul Morningstar.

Video-ul de la inceputul articolului arata dansul kaoshikii practicat in toata lumea!

Spread the love