FAQ despre meditatia

 

Sunt foarte ocupat – pot totusi sa meditez?

Da! Mult mai important decat durata meditatiei, este regularitatea cu care meditezi – chiar daca meditezi pentru scurt timp. Noi incurajam practicantii sa mediteze de doua ori pe zi – dimineata devreme (inainte de micul dejun) si seara (inainte de cina). Deci poti medita in functie de cat timp ai la dispozitie, chiar daca timpul este scurt, fa acest lucru cu regularitate. Regularitatea in meditatie ajuta la obisnuirea in mod gradat a mintii si corpului si permite facilitarea unei bune concentrari si a unei experiente profunde de pace launtrica si constientizare.

Trebuie sa adopt pozitia lotus?!

In timp ce pozitia lotus este desigur foarte folositoare in practica meditatiei, aceasta nu este esentiala. Exista o varietate de alte pozitii pe care le putem folosi pentru a medita, cum ar fi pur si simplu cu picioarele incrucisate sau pozitia de “semi-lotus” (cu piciorul stang indoit si cu piciorul drept peste stangul). In toate aceste pozitii spatele este tinut drept si organele senzoriale si motorii sunt inchise, directionand energia fizica si mentala spre interior. In situatia in care practicantul nu poate sedea cu picioarele incrucisate din cauza unei incapacitate fizice, se recomnada sederea pe scaun, tinand spatele drept.

Am dureri de spate si de picioare cand stau asezat in meditatie.

Sezutul in pozitia de meditatie solicita muschii spatelui si ai picioarelor, care datorita stilului de viata modern sunt prea putini folositi. Din acest motiv, cand incepem sa folosim pentru prima data pozitia de meditatie, acei muschi pot deveni incordati si pot cauza dureri de spate si de picioare.

Exista o varietate de exercitii simple care ajuta la antrenarea spatelui si genunchilor pentru sezutul in meditatie. Acestea pot fi insusite in timpul unui curs sau seminar organizat de Ananda Marga. In plus, sezutul cu regularitate in pozitia de meditatie contribuie la dezvoltarea in mod natural a muschilor respectivi, ceea ce permite apoi sezutul fara dificultate si pentru o perioada mai lunga.

Pentru a amortiza solicitarea spatelui, o perna (sau mai multe) pate fi folosita pentru a eleva zona pelvica, ceea ce va ajuta de asemenea la mentinerea spatelui in pozitie dreapta.

Sunt o persoana religioasa – pot totusi practica meditatia?

Desigur! Meditatia nu este o religie ci o stiinta spirituala. Ca atare, ea poate fi practicata de catre oricine doreste sa incerce acest lucru – inclusiv de catre cei care practica o religie sau de catre cei care nu practica nici o religie. Ca stiinta, meditatia este bazata pe idei rationale si logice care pot fi puse in practica si rezultatele pot fi experimentate in mod direct.

Nu ma pot concentra – poate fi din cauza unei greseli?

Este normal ca in stadiul initial al practicarii meditatiei sa experimentezi dificultati in concentrare. Practicantii meditatiei gasesc adesea multe idei noi si creative atunci cand stau asezati in meditatie. In timp ce constientul este ralaxat, subconstientul poate deveni foarte activ, bucurandu-se de posibilitatea de a se exprima in aceste momente in care constientul care domina intotdeauna, este in repaus.

Exista un numar de practici diferite care ajuta enorm la imbunatatirea concentrarii – unele dintre acestea pot fi insusite in cadrul seminariilor organizate de Ananda Marga, iar altele sunt oferite in mod individual de catre A’caryas – calugari yogini (sau calugarite). Indiferent de tehnica folosita in acest sens, proverbul “Repetitia este mama invataturii” ramane valabil.

“Cauta adevarul in meditatie si nu in carti. Uita-te la luna pe cer si nu in lac”

Cum pot monitoriza progresul meu in practica meditatiei?

In timp ce exista semne externe care demonstreaza progresul in meditatie, cum ar fi abilitatea de a sedea in pozitia de meditatie pentru perioade mai lungi si o mai buna concentrare asupra mantrei, progresul adevarat in practica meditatiei este de natura interioara. Intrebarile pe care practicantii si le pun adesea, sunt de genul: Am un sentiment mai profound de pace interioara? Simt o relatie cu o entitate care este mai presus de mine? S-au imbunatatit relatiile mele cu prietenii, familia, colegii, comunitatea, de cand am inceput sa meditez? Experimentez un sentiment de apartenenta sau de unificare cu tot ceea ce ma inconjoara, fiinte si obiecte inanimate?

Spread the love