Diipavali – Festival of Lights at Morningstar!

Diipavali este un festival străvechi al luminilor, ce se sărbătorește de lună nouă în fiecare octombrie.

diipavali morningstar

Vechea poveste Diipavali vine de la sărbătorirea victoriei lui Satyabhama, soția lui Krsna, care a salvat întreg regatul său în absența lui Krsna, de conducătorul Narakasura care a încercat să o invadeze. Regina curajoasă a condus trupele într-un atac surpriză în seara de lună nouă și a învins. La întoarcerea acasă, sătenii i-au luminat drumul aprinzând lămpi de lut de-a lungul drumului.

Totuși, adevărata esență spirituală a sărbătorii Diipavali este, de fapt, victoria luminii asupra întunericului. Lumina dispersează întunericul ignoranței și ne permite să ne găsi propria cale. Pentru cei ce își urmează calea spirituală, momentul de inițiere este numit Diiksa – iar prima parte a cuvântului vine de la Diipani, care înseamnă torță, deoarece inițierea aruncă lumină aupra căii noastre spirituale și ne ghidează spre înainte.

Când suntem inițiați și primim mantra, este precum am primi o sămâță prețioasă. Dar, pentru ca sămânța să răsară, are nevoie de grijă și de mediul potrivit pentru a-și trezi vitalitatea ce se află adăpostită înăuntru.

În mod similar, simpla repetare a mantrei, fără trezirea vibrației interioare a iubirii din inimile noastre, nu duce automat la progresul spiritual. Trebuie să cultivăm această practică, și, cel mai important, devotarea care o hrănește cu grijă și atenție.

Pentru a trezi acea vibrație interioară, încearcă să repeți mantra universală “Baba Nam Kevalam” sau propria ta “Ista mantra” (dacă ai primit diiksa) foarte lent în minte, lăsând sunetul ei să te umple până la saturație cu vibrația și înțelesul său – acea iubire infinită care este esența ta interioară și esența a tot ce se află în univers – că ești înconjurat de infinită și luminoasă conștiință. De fapt, o mantră nu este pur și simplu repetată încontinuu, ci este cântată – ea este de fapt un cântec pe care îl cânți Iubirii infinite dinăuntrul tău.

Iată un cântec compus de maestrul spiritual Shrii Shrii Annandamurtii pentru Diipavali, pe care îl vom cânta împreună la Morningstar joi. În acest cântec, mantra este simbolică și vorbește despre cum iubirea este primită în suflet și minte prin intermediul ritmului, dansului și cântecului.

DIIPÁVALII SÁJÁYECHI PRABHU

TOMÁRE KARITE VARAN’ 2

ESO TUMI HRIDI MÁJHE, NITI NITI NAVA SÁJE

DHIIRE DHIIRE PHELIYÁ CARAN’

DIIPÁVALII SÁJÁYECHI PRABHU

TOMÁRE KARITE VARAN’

ESO TUMI MANA MÁJHE, ÁRO GÁNE ÁRO NÁCE

MRIDU HÁSI KARI VIKIRAN’

DIIPÁVALII SÁJÁYECHI PRABHU

TOMÁRE KARITE VARAN’

ESO TUMI BHÁVA LOKE, CHANDE O NAVÁLOKE

JÁGÁYE MOHAN SPANDAN

DIIPÁVALII SÁJÁYECHI PRABHU

TOMÁRE KARITE VARAN’

Am aranjat lumina pentru a te primi, Iubire,

Vino acum și găsește-ți sălaș în inima mea,

Cu pași lenți, în îmbrăcăminte nou-nouță.

Vino în mintea mea cu mai multe cântece

și mai multe dansuri,

radiindu-ți zâmbetul tandru.

Vino în mintea mea prin ritm și încântare

Împrăștiind vibrația ta încântătoare.

 

Spread the love